Ren uld er fantastisk med alle dets egenskaber! Hos naturebaby.dk finder du et stort udvalg fra alle de bedste mærker.

Ekologisk bomull?

Rose Maimonide, författare till boken "Baby - 100% naturlig utan tillsatser", har skrivit denna artikel till oss om ekologisk bomull.
Kom ihåg att all vår bomull på Naturebaby är självklart 100% ekologisk och det mesta är till och med GOTS-certifierat och Oeko-Tex®. Så säkert och hållbart som det bara kan bli.

Av Rose Maimonide, rosemaimonide.com

När är en sparkdräkt egentligen ekologisk? Är det om den är Oeko-Tex®? Och vad ska ekologisk bomull egentligen vara bra för - vi ska ju inte äta kläderna?!

Kläder utan kemikalier
Ekologiska kläder för baby - är det verkligen nödvändigt?
Ja! 25% av världens insektsbekämpningsmedel används till produktion av konventionell bomull. Och det trots att bomull bara odlas på cirka 5% av världens jordbruksareal! Det går åt upp till 9 kg kemikalier för att producera 10 kg färdigt konventionellt tyg.
Ekologiska kläder är fria från skadliga kemikalier (förutom eventuella tryck som inte kan ekocertifieras). Idag är utbudet av ekologisk mode så stort att lyx, kvalitet och hållbarhet kan gå hand i hand. Särskilt när det gäller barnkläder. Som tur är kan du både hitta budget- och lyxlösningar för din babys basgarderob.

Visste du
att det finns 44% fler fåglar på ekologiskt odlade marker?

Tvätta kläderna innan användning
Nya textilier av konventionell bomull bör alltid tvättas flera gånger innan användning. På så sätt sköljs de värsta kemikalierna som formaldehyd och potentiellt giftiga färgrester ur kläderna. Men vissa av de skadliga ämnena kan inte bara sköljas bort med tvättvattnet. De frigörs först när kläderna kommer i kontakt med huden genom fukt och värme.


En modebomb kryddad med formaldehyd
Vid tillverkning av konventionella kläder kan användas konstgödsel, kraftiga bekämpningsmedel, azofärgämnen, fettlösningsmedel, tungmetaller, klor, ftalater, PCP, fluorföreningar och nonylfenol. Ja, det är lika ohälsosamt och miljöfarligt som det låter. Prova själv att lukta på några helt nya kläder, så förstår du vad jag menar.


Visste du
att ekologiska bomullsfibrer är längre än konventionella och därför mjukare?

GOTS Satsa på GOTS
Många ekologiska textilier har GOTS-certifikatet. Det är en riktigt bra vägledning. Då kan du till exempel vara säker på att kläderna inte innehåller fluorerade ämnen som är hormonstörande, och azofärgämnen som kan orsaka allergi och cancer. Samtidigt vet du att kläderna är miljövänligt bearbetade på fabriken. Märkena IVN (blå) och KbA ger ungefär samma garantier.

Visste du
att
Oeko-Tex® inte har något att göra med ekologi? Det är en hälsomärkning för textilier som garanterar att kläderna inte avger de värsta problematiska ämnena vid användning.



Ett steg på vägen
Om du istället köper en fin sak där det bara står "organic cotton" på etiketten, då vet du bara att bomullen är ekologiskt odlad. Du har inga garantier för resten av produktionen.
Kläder med miljömärket Blomman är inte (nödvändigtvis) ekologiska, men de är producerade utan de värsta bekämpningsmedlen.

Var ska man börja?
När du bygger upp en garderob för ditt barn, tänk lite men bra. Ofta är det samma plagg som används om och om igen. Riktigt små bebisar använder sällan så mycket kläder som man skulle kunna tro. Så småningom kan du också ha tur att hitta begagnade, men välhållna, ekologiska kläder på olika återvinningssajter.

Om det är för dyrt att få hela din babys garderob ekologisk, fokusera först på kläderna som kommer i direkt kontakt med huden, alltså underkläder och strumpbyxor. Ja, det allra innersta är faktiskt bebisen blöja. Som tur är finns det många olika moderna tygblöjor, så att bebisen kan få ekologi ända in på den lilla gulliga stjärten!


Tips
I Roses bok BABY - 100% naturlig utan tillsatser kan du läsa mycket mer om hela din babys ekogarderob och få tips på både budget- och lyxlösningar. Boken är en inspirationskälla för en hälsosam baby med en grön livsstil, med allt du behöver veta om hälsosam ekologisk mat månad för månad, de mest optimala kosttillskotten samt en A-Ö-guide till hållbara kläder och utrustning för din gröna guldklimp.

Økologisk bomuld