Frågor, myter och fakta om moderna tygblöjor

Myter om tygblöjor

Det är tidskrävande

När du använder tygblöjor kommer ditt barn att bli rumsrent mycket tidigare. Blöjperioden kommer att vara över vid ungefär 2 års ålder. Det tar bara några minuter att slänga tvätten i tvättmaskinen. Du kommer alltid att ha blöjor hemma.
Jämför det med att byta blöjor i 3-5 år och ständigt behöva köpa och släpa hem stora påsar med engångsblöjor.

Man måste vara fingerfärdig för att använda tygblöjor

Moderna, sydda tygblöjor med tryckknappar och kardborre är lätta att använda. Våra one-size blöjor passar genom hela blöjperioden och du behöver bara se till att blöjbyxorna är rätt storlek i förhållande till barnets vikt. All-in-One blöjan påminner om en engångsblöja vid användning, eftersom den inte behöver vikas eller sättas ihop.

Man använder all sin tid på att tvätta blöjor

Du kan antingen tvätta blöjorna separat var 2:a - 3:e dag eller lägga dem i maskinen tillsammans med resten av din vanliga tvätt.

De är ohygieniska

Blöjorna är hygieniska. De kommer helt rena ut när de tvättas vid 40-60-90°C. ImseVimse säljer blöjor för många födelsegångar. Använd gärna Ulrich Natürlich Fläckborttagare och tvätta vid 40°, det tar bort alla bakterier.

Endast hippies och snåla människor använder tygblöjor

Idag använder alla typer av familjer tygblöjor, för hälsan, miljönet och av ekonomiska skäl.

Blöjorna luktar

När du sköljer avföringen ner i toaletten med engångsinlägget och tvättar blöjorna var 2:a - 3:e dag, luktar tygblöjorna inte. Använd gärna Ulrich Natürlich Fläckborttagare, som tar bort lukt och bakterier vid låga temperaturer.

Frågor och fakta

Vad säger barnmorskan?

”Jag tycker att tygblöjor är en riktigt bra idé. Det är verkligen bra för miljönet – tänk på alla de regnskogar som går till engångsblöjorna. Och jag tror också att det är hälsosammare för barnet – vi vet ju inte riktigt vad som finns i engångsblöjorna. Dessutom är det INTE hämmande för barnet att ha tygblöjor på sig, även om de tar mer plats än engångsblöjor. Tänk bara på hur många motoriskt hämmande det skulle finnas i våra föräldrars generation...”
Inge Mikkelsen, Barnmorska Vesterbro, Köpenhamn.

Vilken blöja är bäst för barnet?

Mjuka, luftiga blöjor i ekologisk bomull är det mest naturliga och sköna materialet du kan använda nära huden. Tygblöjor har använts i tusentals år, engångsblöjor har bara använts under kort tid. Forskning har visat att kemikalierna i engångsblöjor kan orsaka astma hos små barn och vara orsaken till dålig fertilitet i vuxen ålder.* Det har påvisats hormonstörande ämnen i engångsblöjor**, och med cirka 40% minskad fertilitet hos de danska, unga männen är detta värt att tänka på. Temperaturen i engångsblöjor är cirka 5 grader högre än i tygblöjor, och detta misstänks också för att vara orsaken till minskad fertilitet hos män.

*Källa: Akuta respiratoriska effekter av blöjors utsläpp Arkiv för miljöhälsa, oktober 1999. Farliga blöjor, Expressen 11 oktober 2000.

**Källa: Greenpeace, Hormonstörande ämnen funna i engångsblöjor, Pressmeddelande 12/5-2002.

När blir barnet renligt?

Under de senaste 25 åren har blöjperioden ökat betydligt.
År 1989 var barn blöjfria vid ungefär 2 års ålder.
År 2006 hade åldern ökat till 3-7 år. Detta kan bero på torra engångsblöjor som finns för barn upp till 30 kg. Barn kan varken eller vill sluta använda engångsblöjor. Normalt är barn som använder tygblöjor klara med blöjperioden innan de fyller 2 år. Detta beror på att barnet kan känna när det kissar.
Tygblöjor ger en kortare och mer bekväm blöjtid.

Vad gäller för förskolan?

De flesta förskolor är mycket positiva till moderna tygblöjor och speciellt All-in-One blöjan. Fräscha blöjor lämnas på morgonen och de smutsiga tas med hem i en påse. Det minskar också mängden avfall till stor glädje för förskolan eller dagbarnvårdaren. De flesta tycker att det är spännande och trevligt med något annat än engångsblöjor och förskolan är dessutom också skyldig att försöka tillmötesgå dina önskemål.

Är det miljövänligt att tvätta tygblöjor?

Ja, genom att välja ekologiska tygblöjor kan du känna dig trygg. Tvättar du blöjorna tillsammans med din övriga tvätt och hänger dem för att torka, skonar du miljön ytterligare.

Vilken blöja är bäst för miljön?

Et barn använder cirka 6500 engångsblöjor under en blöjperiod. Det blir till 1,9 ton avfall, som tar 500 år att brytas ner. I Sverige fylls 23 000 sopbilar med 420 miljoner blöjor varje år. Tygblöjor blir till cirka 4,5 kg bomull, som är återvinningsbart. De miljömässiga kostnaderna för produktionen och avfallshanteringen av engångsblöjor är enorma.

En oberoende engelsk organisation har gjort en undersökning över vilka blöjor som belastar miljön mest. De har visat att:
Engångsblöjor använder 3,5 gånger mer energi, 8 gånger mer icke återvinningsbart material och 90 gånger mer återvinningsbart material än tygblöjor.
Engångsblöjor producerar 2,3 gånger mer avloppsvatten och 60 gånger mer avfall än tygblöjor.
Engångsblöjor kräver mellan 4 och 30 gånger mer jord för att odla material än tygblöjor.

Kräver det extra arbete att använda tygblöjor?

Man måste byta blöja oavsett vilken blöjtyp man använder. Blöjorna tvättar du tillsammans med din övriga tvätt eller en gång var tredje dag. Du byter tygblöjor lite oftare än engångsblöjor, men å andra sidan behöver du inte byta blöja på länge, eftersom barnet blir snabbare renligt. En stor fördel är också att du alltid har blöjor hemma.

När man ska lära sig att använda något nytt kräver det en vaneperiod. De flesta måste bara lista ut hur man använder en engångsblöja bäst, och det är på samma sätt med tygblöjor. Efter en liten vecka är de nya vanorna inarbetade och har blivit en naturlig del av din vardag.

Vad kostar tygblöjor?

Du kan använda vår blöj-kalkylator, som du hittar här. Tygblöjor kostar från cirka 5100 kr och engångsblöjor cirka 17 000 kr för en hel blöjperiod.

Vad med röda rumpor?

Barn får inte röda rumpor i tygblöjor, om det inte beror på svamp. Till skillnad från engångsblöjor får huden behålla sin naturliga fukt och blöjorna är utan kemi, därför ser vi aldrig några röda rumpor. Hälsovårdarna brukar säga att om ditt barn lider av röd rumpa, så byt till tygblöjor. Du bör dock vara medveten om att om du nyligen har gåttet från engångsblöjor till tygblöjor, kan det ta några dagar innan ditt barn har vant sig vid den nya blöjan. Alla engångsblöjor innehåller superabsorberande material. Det är et plastmaterial som absorberar fukt mycket effektivt, men som också absorberar den naturliga fukten i huden. Ge det lite tid, barnet kommer att vänja sig vid det, det tar vanligtvis 2-3 dagar.

Vad gör man för att få tygblöjor att hålla tätt?

Byt blöja ofta, det är också mest naturligt för barnet. Välj rätt storlek på blöjbyxorna i förhållande till ditt barns vikt. Kissar barnet mycket eller sover länge åt gången, kan du öka blöjans sugförmåga med extra inlägg eller et par ullblöjbyxor. Tygblöjan får inte gå utöver blöjbyxan. Se till att blöjbyxan sitter tätt runt mage och lår.

Håller de lika tätt som engångsblöjor?

Våra erfarenheter säger oss att våra tygblöjor håller olyckorna bättre inne än de flesta engångsblöjor. Alla blöjbyxor och All-in-One har speciella läckagebarriärer som håller olyckorna inne. Eftersom en tygblöja är dyrare än en engångsblöja kan det användas bättre material och detta resulterar till exempel i bättre läckagebarriärer. Du bör dock alltid byta blöja så snabbt som möjligt efter avföring, eftersom barriären självklart inte kan hålla på det under obegränsad tid.

Hur ofta ska man byta blöja?

En nyfödd kissar 15-20 gånger per dygn. Oavsett om du väljer tyg- eller engångsblöjor bör du byta blöja ofta, eftersom barnets hud mår bäst av det. Vi rekommenderar 7-8 blöjbyten om dagen, men det kan variera från barn till barn.

Hämmar de inte barnet?

Tygblöjor är större än engångsblöjor, eftersom det inte finns superabsorberande material i dem. De hämmar dock inte barnet, som många tror. Vi har otaliga glada föräldrar vars barn kryper och går med tygblöja på, och inte senare än sina jämnåriga, och tidigare var det helt normalt att använda tygblöjor. Vi har lyckligtvis inte fåttet generationer före engångsblöjorna, som var hjulbenade eller efter i utvecklingen. Tryck blöjan lite ihop i mitten, om du tycker att den verkar för stor.