Vi får regelbundet frågor från föräldrar som vill potträna sina barn. Vissa vill göra det tidigt, andra är rädda för att överträda barnets gränser.
För några år sedan skrev vi ett mail till en kund och det har vi faktiskt haft liggande ett tag och tänkte att det kanske fanns några som kunde få lite inspiration.
Se svaret nedan eller hitta träningstrosor och potta här.
Hej,
Så är din dotter 8 månader, spännande. Angående potträning. Det beror mycket på hur mycket du vill göra av det. Vårt var ett experiment och vi har absolut inte ångrat det. Barn har en naturlig instinkt som berättar för dem att de ska kissa och göra ifrån sig bort från sig själva, men vi tränar dem att göra det över sig själva. Och sedan förväntar vi oss att de efter några år själva ska komma och säga att de plötsligt vill göra något annat.. Det går inte riktigt ihop, enligt min åsikt.
När barnen är under två år kan de inte kontrollera sin öppna/stänga mekanism ännu. Men om man tillgodoser deras behov av "elimination", som det heter på engelska, så kommer deras känsla för när de behöver gå på toaletten att stärkas och de kan ge signal i förväg. Så fungerar det på de flesta ställen i Asien och Afrika, där man inte alls använder blöjor. Det handlar alltså inte om att kontrollera det utan om att ge signal och sedan tillgodose barnets behov, precis som vi ger det mat och sömn och så vidare.
Våra egna erfarenheter är väldigt positiva. Min son satt på pottan från 8 månader, aldrig med krav på framgång. Sakta men säkert lärde vi oss hans signaler och han har inte bajsat i sin blöja sedan dess. Han gör det på pottan eller toaletten. Det är det han trivs bäst med, kan vi känna. Han är nu knappt två år och har länge kunnat hålla sig, otroligt nog. Vi tar av blöjan och sätter honom på pottan vid fasta tidpunkter eller när vi känner att det är något och då kissar han 9 av 10 gånger och det har inte kissats i blöjan. Det kommer dock fortfarande tårar i blöjan och det är också helt okej. Vi har inte möjlighet att vara 100% uppmärksamma hela tiden och det är ju det blöjan är till för. Men vi mår bra av att han har en naturlig relation till pottan och toaletten och tycker att det är helt normalt att göra ifrån sig där istället för i blöjan.
Jag får samtal från föräldrar till 3-4-5-åriga barn som berättar att de inte alls visar intresse för pottan. Barn är fysiskt redo att sluta använda blöja mellan 20-28 månader, men de kommer inte nödvändigtvis själva och säger till. Har man gjort lite förarbete med pottan och är uppmärksam på signaler och tar själv initiativ till det, så kommer det att gå som en dans. Tålamod och mys är nyckelorden, men många föräldrar undviker konflikter och väljer att inte ta ställning. Om du väljer att sätta ditt barn på pottan redan när det kan sitta, ger du barnet alla förutsättningar för att få en avslappnad relation till toaletten och elimineringen och alla blir till sist glada! Tygblöjorna stödjer denna process, eftersom man alltid kan se om det har kissats och barnet kommer att börja känna att blöjan är blöt, en direkt konsekvens på det sättet.
Så fortsätt gärna att sätta din dotter på pottan, men förvänta dig inget, bara mys! Låt det utvecklas naturligt och snart kommer det att bli en härlig ritual och du kommer att bli mer uppmärksam på hennes signaler och hon kommer att känna att du lyssnar på henne.
Det finns engelska böcker om ämnet - diaper free baby, elimination communication osv. Du kan hitta dem på amazon.com. De handlar dock om blöjfria bebisar och går hela vägen, men mindre kan också fungera. De kan i alla fall vara en bra inspiration och ge massor av fakta.